Bingo i Sverige

Bingo är ett relativt nytt spel, även om dess rötter går långt tillbaka i tiden. Exakt hur och när modern bingo uppstod är inte klart, men troligtvis var det på 1920-talet i USA. Men även om bingons historia i stort är lite dimmig, så vet vi väldigt väl hur och när bingon kom till Sverige, och hur den utvecklades här.

Det var Wyllard Nilsson, medlem i Gunnarstorps IF, som upptäckte spelet i Danmark. Han tyckte att det borde fungera även i Sverige, och skulle kunna hjälpa till med idrottsklubbens finanser. Tillsammans med en annan av föreningens medlemmar, Bertil Hansson, så åkte han så över sundet och införskaffade den nödvändiga utrustningen. Det första svenska bingopartiet spelades så under hösten 1961.

Spelet spred sig över landet, och tjugo år senare fanns det bingohallar lite varstans runtom i landet. Bingo var onekligen populärt, och ett riktigt folknöje, men den riktiga explosionen skulle inte komme förrän på 1990-talet. Ni vet säkert vad jag talar om: Bingolottos intåg i Svenska TV-rutor. Bingolotto hade börjat som ett lokalprogram i Göteborg, men 1991 gjorde man så debut i TV 4. Framgången var omedelbar, och överraskade säkert alla involverade. 1990-talet skulle så bli Svensk bingos guldålder. Även bingohallarna upplevde då sina största framgångar. Det hjälpte också till att det 1989 hade blivit tillåtet att dela ut vinster i form av pengar på bingo.

Men trots att allt såg så bra ut, så kunde det inte vara för evigt. När Leif ”Loket” Olsson 1999 avgick som programledare, var det början till slutet. Lasse Kronér lyckades visserligen hyfsat med att behålla siffrorna, men under hela 2000-talet har bingolotto tappat i popularitet och parallellt med det har även svenska bingohallar tappat en mycket stor del av sin publik. Men en del av bingorörelsen ökar däremot: nätbingon. Alltfler svenskar spelar bingo online, och det är frågan hur mycket svensk bingo egentligen tappat, och hur mycket som är övergång till nätbingo.

Bingoberra
Är en rolig liten filur från Bingolotto. På bingoberra.se kan du läsa mer.