Bingolotto

Bingolotto, som är ett svenskt lotteri, startades i Göteborg i 1989. De första åren skickades programmet endast på en lokal TV-station i Göteborg. Redan från början ansågs Bingolotto vara ett bingo- och underhållningsprogram snarare än ett lotteri. Programledare var den med tiden mycket populära Leif ”Loket” Olsson. Han kom att leda programmet i åren fram till 1999, då en annan kandidat tog över rodret. Lotteriet hade då vuxit till att bli det största underhållningsprogrammet någonsin i svensk historia.

Då Bingolotto hade skickats över lokala kabelnätet i Göteborg i två år, tog ägare och VD Gert Eklund och ”Loket” beslutet att föra det vidare ut till hela det svenska folket. Man ingick ett avtal med TV4 där programmet hade premiär söndag 19 oktober 1991.

50 % av intäkterna från sålda bingolotter gick och går fortfarande till det svenska föreningslivets idrottsklubbar och ideella verksamheter. Inför lanseringen av Bingolotto i en landsomfattande tv-kanal såldes 70 000 lotter. Denna siffra kom att tiodubblas under de kommande åren.

Idag ägs och drivs lotteriet och TV-programmet av Folkspel AB. Det har tidigare haft två andra ägare varav den första var Eklundgruppen (1989-2001) och den andra Novamedia (2001-2005). Det omåttligt populära programmet kom att bli 90-talets mest sedda TV-program, och har dragit in enorma summor till det svenska föreningslivet.


Under ”Lokets” år som programledare var Bingolotto ett program med många överraskningar. Det fanns lekfulla inslag som uppskattades mycket av barnen i tittarfamiljerna. Då man senare fick ny programledare ändrades en stor del av innehållet och denna lekfullhet försvann. Man ändrade även en del av spelen som användes i programmet.

Efter att Loket avgått som programledare råkade programmet in i en kris. Det har sedan dess aldrig riktigt återhämtad sig, men lever dock vidare idag 16 år efter starten i Göteborg i 1989.

Bingoberra
Är en rolig liten filur från Bingolotto. På bingoberra.se kan du läsa mer.