Bingolottos programledare

Bingolottos första, och bland svenska folket mest populära, programledare var Leif Olsson. Han kom att kallas Loket efter en ordvits som Ingvar Oldsberg drog när de båda arbetade som sportkommentatorer. I den matchen Leif Olsson skulle kommentera var det en spelare som även han hette Leif Olsson. Denna Leif kallades för ”Loket”. Då Ingvar Oldsberg skulle lämna över ordet till det senare Bingolottos Leif Olsson sa han: ”Och hur går det för Leif ’Loket’ Olsson på Ryavallen? Över till vår egen ’Loket’, Leif Olsson!

”Loket” har en bakgrund inom svensk idrott både som domare i handboll och som sportsjournalist. . Han fick äran av att döma i finalen i OS i handboll 1979. Han blev dock mest känd genom lotteriet och TV-programmet Bingolotto. Han var och är fortfarande en mångsidig personlighet som sjunger i dansband, arbetar som konferencier och programledare i TV. Några av de evenemang han arbetar med är Sylvesterloppet, Kungshamn-Smögen-varvet och Nordstadssvängen. Loket är en engagerad hästägare och äger ett antal travhästar. En av hans favoriter, Elviria, vann V75 på Solvalla i juli 2010.

Efter Lokets avgång för Bingolotto har programmet haft fyra andra programledare. Lasse Kronér tillträdde 28 augusti 1999 och avgick 10 april 2004. Programmets popularitet hade sjunkit dramatiskt under hans ledarskap, och kvällstidningarna hade länge krävt att han skulle lämna sin position och låta Loket komma tillbaka.

Gunde Svan tog över efter Kronér, men avgick redan efter knappt ett år. Han var besviken på att han inte nått sitt mål; att få publiken att återkomma till Bingolotto. Därefter anställdes, redan efter 10 dagar, en fjärde programledare av ledningen. Denna gång var det Rickard Olsson som gjorde sitt första framträdande i TV-rutan som Bingolottos ledare 28 augusti 2005. Han valde dock, efter längre diskussioner med TV4 ledning, att gå vidare i sin karriär som programledare då Bingolotto flyttades från TV4 till TV4Plus.

Man hade, trots att man var förberedd på Rickards avgång, ingen efterträdare klar att ta över underhållningsprogrammet som hade haft hela svenska befolkningen i sin hand under Lokets ledning på 90-talet.Det blev dock slutligen Lotta Engberg som fick erbjudandet och tackade ja till att efterträda Rickard som programledare i nystarten för Bingolotto i TV4Plus. Lottas erfarenhet inom programledning är gedigen och vissa ansåg även att hon var för bra för att ta över det sjunkande skeppet. Hon hade tidigare bland annat lett det populära programmet ”Söndagsöppet”.

Lotta lyckades göra en succé av nyöppningen av programmet i slutet på augusti 2008. På flera ställen i landet såldes, för första gång på flera år, bingolotterna slut. Man var tvungen åka ut till ATG-ombuden och fylla på med lotter under lördagen. Tittarsiffrorna sköt i höjden. Lotta, som hade bjudit in Peter Stormare som gäst, gjorde ett alldeles utmärkt underhållningsprogram.

Loket själv komplimenterade henne för ett professionellt program på hennes telefonsvarare direkt efter programmets slut. Lotta leder idag fortfarande programmet, men har Agnetha Sjödin att ta till när hon själv är i behov av semester.

Bingoberra
Är en rolig liten filur från Bingolotto. På bingoberra.se kan du läsa mer.